Čokoladni piškoti s praženimi lešniki in karamelo
- Anita Ferlin
- Apr 4
- 2 min read
Updated: Apr 22

SESTAVINE ZA PIŠKOTE
140 g moke
30 g kakava v prahu
60 g sladkorja
40 g rjavega sladkorja
120 g zmehčanega masla
2 žlici pinjenca (ali navadnega jogurta)
1 jajce (rumenjak)
2 žlički vanilin arome
malo soli
beljak (malo stepemo z vilico)
60 g sesekljanih praženih lešnikov
POSTOPEK PRIPRAVE
Zmehčano maslo in sladkor dobro stepemo skupaj, da nastane kremasta puhasta zmes. Nato dodamo še rumenjak, vanilin aromo in pinjenec.
V drugi posodi zmešamo presejano moko, kakav ter sol. Nato postopoma to dodajamo k maslu. Miksamo na nizki hitrosti.
Ko je testo pripravljeno ga stresemo na prozorno folijo, sploščimo in dobro zavijemo. Testo naj počiva vsaj 1 uro v hladilniku. Lahko ga pripravimo že dan prej, le pozorni moramo biti, da pred pričetkom izdelave piškotov vsaj 30 minut počaka na sobni temperaturi.
Ko je testo pripravljeno iz njega naredimo 18-gramske kroglice, ki jih premažemo z beljakom ter povaljamo v sesekljanih lešnikih.
Kroglice zlagamo na pekač na katerega postavimo papir za peko. Med kroglicami naj bo nekaj prostora, saj med peko narastejo. Predno jih postavimo v pečico, s prstom na sredino naredimo luknjico. Pečemo cca 11-12 minut v prej ogreti pečici na 180°C.
Ko so piškoti pečeni in še vroči s hrbtno stranjo kuhalnice dodatno naredimo luknjice, saj se med peko nekoliko zmanjšajo.
SESTAVINE ZA KARAMELO
90 g sladkorja
100 ml sladke smetane
2 žlici vode
malo soli
10 g masla
žlička vanilin arome
POSTOPEK PRIPRAVE
V posodo zlijemo vodo in jo zagrejemo ter dodamo sladkor. Temperatura naj bo srednje jakosti. Ne mešamo z lopatko ampak samo stresamo posodo. Voda in sladkor tvorita mehurčke ter začneta spreminjati barvo. Ko je barva temno zlata, posodo odstavimo in v njo prilijemo sladko smetano. Karamela zakrkne, zato je potrebno konstantno mešati, da dobimo gladko tekočo zmes. Na koncu dodamo maslo, vanilin aromo ter sol.
S pripravljeno karamelo zapolnimo luknjice v piškotih. Lahko dodamo tudi stopljeno mlečno čokolado.
Comments