top of page

Čokoladni piškoti s praženimi lešniki in karamelo

  • Writer: Anita Ferlin
    Anita Ferlin
  • Apr 4
  • 2 min read

Updated: Apr 22


SESTAVINE ZA PIŠKOTE

  • 140 g moke

  • 30 g kakava v prahu

  • 60 g sladkorja

  • 40 g rjavega sladkorja

  • 120 g zmehčanega masla

  • 2 žlici pinjenca (ali navadnega jogurta)

  • 1 jajce (rumenjak)

  • 2 žlički vanilin arome

  • malo soli

  • beljak (malo stepemo z vilico)

  • 60 g sesekljanih praženih lešnikov


POSTOPEK PRIPRAVE

Zmehčano maslo in sladkor dobro stepemo skupaj, da nastane kremasta puhasta zmes. Nato dodamo še rumenjak, vanilin aromo in pinjenec.


V drugi posodi zmešamo presejano moko, kakav ter sol. Nato postopoma to dodajamo k maslu. Miksamo na nizki hitrosti.


Ko je testo pripravljeno ga stresemo na prozorno folijo, sploščimo in dobro zavijemo. Testo naj počiva vsaj 1 uro v hladilniku. Lahko ga pripravimo že dan prej, le pozorni moramo biti, da pred pričetkom izdelave piškotov vsaj 30 minut počaka na sobni temperaturi.


Ko je testo pripravljeno iz njega naredimo 18-gramske kroglice, ki jih premažemo z beljakom ter povaljamo v sesekljanih lešnikih.


Kroglice zlagamo na pekač na katerega postavimo papir za peko. Med kroglicami naj bo nekaj prostora, saj med peko narastejo. Predno jih postavimo v pečico, s prstom na sredino naredimo luknjico. Pečemo cca 11-12 minut v prej ogreti pečici na 180°C.


Ko so piškoti pečeni in še vroči s hrbtno stranjo kuhalnice dodatno naredimo luknjice, saj se med peko nekoliko zmanjšajo.


SESTAVINE ZA KARAMELO

  • 90 g sladkorja

  • 100 ml sladke smetane

  • 2 žlici vode

  • malo soli

  • 10 g masla

  • žlička vanilin arome


POSTOPEK PRIPRAVE

V posodo zlijemo vodo in jo zagrejemo ter dodamo sladkor. Temperatura naj bo srednje jakosti. Ne mešamo z lopatko ampak samo stresamo posodo. Voda in sladkor tvorita mehurčke ter začneta spreminjati barvo. Ko je barva temno zlata, posodo odstavimo in v njo prilijemo sladko smetano. Karamela zakrkne, zato je potrebno konstantno mešati, da dobimo gladko tekočo zmes. Na koncu dodamo maslo, vanilin aromo ter sol.


S pripravljeno karamelo zapolnimo luknjice v piškotih. Lahko dodamo tudi stopljeno mlečno čokolado.


Comments


Anita Ferlin s.p.

MŠ: 9538763000

DŠ: SI97302350

Sledite na:

  • PRAVI- instagram_edited
  • FACEBOOK_edited

© 2025 Naroči sladičko - Vse pravice pridržane

bottom of page