Žametna brezglutenska tortica z okusom kokosa in maline
- Anita Ferlin
- Apr 4
- 2 min read
Updated: Apr 22

SESTAVINE ZA BREZGLUTENSKI BISKVIT (Premer pekača 17 cm)
2 jajci
3 žlice sladkorja
4 žlice brezglutenske moke
1 žlička vanilin arome
1/3 vrečke pecilnega
0,3 dcl vode
0,3 dcl olja
2 žlički grenkega kakava
rdeča jedilna barva
POSTOPEK PRIPRAVE BISKVITA
Jajca ločimo na rumenjak in beljak. Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga postavimo v hladilnik. Med tem časom rumenjaka s sladkorjem penasto zmešamo ter dodamo vanilin aromo in rdečo jedilno barvo. Ko se barva popolnoma vmeša v zmes postopoma dodamo vodo in olje.
V drugi posodi zmešamo skupaj moko, pecilni in kakav. Postopoma žlico po žlico dodamo suhe sestavine k tekočim. Da se bomo znebili grudic v biskvitu vse suhe sestavine presejemo čez cedilo in vmešamo nežno z lopatko. Ko se suhe in mokre sestavine povežejo dodamo še sneg, ki ga prav tako nežno vmešamo z lopatko.
Pekač obložimo s papirjem za peko in ga namažemo z maslom. Vlijemo biskvitno mešanico in postavimo v prej ogreto pečico na 180 ° C za približno 25 minut (odvisno od pečice in debeline biskvita).
Ko je biskvit pečen ga ohladimo. Da bo biskvit sočen, ohlajenega prelijemo z mlekom v katerem smo raztopili malo sladkorja in dodali vanilin aromo.
SESTAVINE ZA KOKOSOVO KREMO
Krema je sestavljena iz treh delov. Na sredini kreme pridejo tudi sveže maline (cca 200 g). Nekaj malin lahko prihranite za dekoracijo.
DEL 1
140 g sladke smetane
100 g kokos moke
2 žlici sladkorja v prahu
POSTOPEK PRIPRAVE
140 g sladke smetane zlijemo v posodo, ki jo postavimo na kuhalno površino. Ko smetana zavre dodamo 100 g kokos moke in sladkor. Med stalnim mešanjem kuhamo 2-3 minute. Odstavimo in ohladimo.
DEL 2
200 g kremnega sira
3 žlice sladkorja v prahu
2 lista želatine
4 žlice sladke smetane
POSTOPEK PRIPRAVE
V vodi namočimo 2 lista želatine (po navodilih na embalaži). V posodo damo 4 žlice sladke smetane in jo zagrejemo. Ko je želatine zmehčana jo dodamo sladki smetani in zmešamo, da se čisto raztopi. V drugi posodi pripravimo 200 g kremnega sira in 3 žlice sladkorja v prahu, dodamo sladko smetano z želatino in vse skupaj dobro zmešamo(najbolje da z ročnim mešalnikom).
DEL 3
200 g sladke smetane
1 žlička vanilin arome
2 žlici sladkorja v prahu
POSTOPEK PRIPRAVE
200 g sladke smetane, 2 žlici sladkorja v prahu in vanilin aroma stepemo do čvrstega. V kremni sir dodamo kuhano kokos moko in dobro zmešamo z ročnim mešalnikom. Čisto na koncu dodamo stepeno sladko smetano. Vmešamo jo z lopatko. Kremo prestavimo v dresirno vrečko.
Na podlago/krožnik položimo ohlajen biskvit, ki smo ga napojili z mešanico mleka, sladkorja in vanilin arome. Pripravimo tudi obok - uporabimo acetatno folijo v kolikor je nimamo lahko uporabimo papir za peko. Na notranjo stran oboka ovijemo acetatno folijo ali pa papir za peko. Na tak način lažje odstranimo obok ko se bo krema strdila.
Obok naj bo na vsaki stranki centimeter širši od biskvita, saj bomo naredili torto s skritim biskvitom. Nabrizgamo polovico kreme, razmažemo in dodamo sveže maline. Nekoliko jih pritisnemo v kremo ter prekrijemo s preostalo polovico kreme. Zgladimo in postavimo za nekaj ur (lahko tudi čez noč) v hladilnik. Dekoriramo po želji.
Comments